Lekker in je vel = gezond aan het werk

Want als je gelukkig en fit bent, presteer je altijd op je best!

Direct offerte aanvragen

Voeding: het vergeten medicijn

De 5 elementen voedingsleer is voortgekomen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Deze geneeskunst is inmiddels al eeuwen oud, maar de voedingsleer is nog altijd van groot actueel belang! Bij de 5 Elementen Kookstudio voegen we onze eigen Westerse normen toe aan deze traditionele voedingsleer om ervoor te zorgen dat de moderne mens van nu gezonder, en dus gelukkiger wordt.

Maar wat houdt dat nu precies in?

Het bijzondere van deze voedingsleer is dat er geen calorieën geteld worden, maar dat er gekeken wordt naar hoe de voedingsmiddelen verteerd worden en wat voor gezondheidseffect dit heeft op individueel niveau.

Water, hout, vuur, aarde en metaal

In de Chineze geneeskunde wordt elk orgaan gekoppeld aan de 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. De 5 elementen corresponderen vervolgens met de 5 smaken zuur, bitter, scherp, zoet en zout. Daarnaast worden de voedingsmiddelen op hun thermische werking beoordeeld.

Weinig mensen zijn zich bewust van de vergaande invloed hiervan op hun gezondheid!

Wat je moet weten over de thermische werking van voeding

Wat je eet heeft in principe altijd een verkoelende of verwarmende uitwerking op je lichaam. Dat wordt dus bedoeld met de thermische werking van eten. Wat belangrijk is voor jou hangt af van je persoonlijke gezondheidssituatie. Zo is een verkoelende werking bijvoorbeeld erg goed voor je hart, maar de juiste balans is zeer belangrijk. Teveel van het ene voedingssoort kan weer een negatief effect hebben. Het opdoen van veel kennis over de thermische werking is dan ook cruciaal om er een maximaal voordeel uit te halen.

Altijd een persoonlijk advies

Ieder mens kent een unieke gezondheidssituatie en dus is het in de 5 elementen leer van groot belang om het individu op één te zetten. Zo is het ene individu gebaat bij gestoomde gerechten en wat mildere kruiden, en iemand anders bij een stoofpot met wat pittige kruiden.

Kooktechnieken in de 5 Elementen Kookstudio

 • Fermenteren

  Fermenteren is een rottingsproces wat al duizenden jaren gebeurt. Zuurkool, yoghurt, kaas, bier en wijn krijgen door het gisting proces hun smaak. De gefermenteerde groenten werken als pro-biotica op ons darmstelsel. Alles wat in de les, workshop of cursus gefermenteerd word nemen de cursisten mee naar huis om daar verder te laten rijpen.

 • Stomen

  Met het stomen van de groente maak je groente makkelijker verteerbaar. Alle vitamines en mineralen blijven bewaard. Het is een simpele kooktechniek: een beetje water in een pan en daar bovenop plaats je een stoommandje met de groente erin. Lekker, gezond en bovendien net zo snel als roerbakken. Alleen dan beter voor je maag!

 • Kruiden

  Zoals iedereen weet maken kruiden gerechten heel smaakvol, maar kruiden hebben ook een medicinale werking en kunnen in de gerechten de mens helpen om weer beter in hun vel te gaan zitten/weerstand op te bouwen. Garneer je gerechten eens met een madeliefje of een driekleurig viooltje. Ook in de thee of in de wijn kunnen kruiden heel goed hun werk doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gemberthee dat goed werkt als onstekingsremmer, en ook nog eens heel lekker is!

Gezond leren koken is een grote stap richtig een gelukkig leven

Wist je dat
fermenteren in de tijd dat er nog geen koelkasten waren dé manier was om voedsel te bewaren? En dat onze darmflora en afweersysteem er een enorme boost van krijgen!


Wist je dat
koken met groene kruiden niet alleen lekker is, maar ook de vertering bevordert en alle groene kruiden goed voor je bloed zijn?


 • Recepten mee
 • Datum in overleg
 • Vanaf 6 deelnemers

Vraag een offerte aan

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.